Marcus Lindgren

Vägen till att hitta farmors farfars far Soldaten Anders Spång

Bland det mest irriterande man kan stöta på när man släktforskar är att söka i födelseboken och se att raden för faderns namn är tom, helt plötsligt har en stor gren av släktträdet huggits av, så var fallet med min farmor. Men ibland så skall man också ha lite tur, för ibland så finns det mer än en födelsebok, den med den tomma raden var från lasarettet där farmor föddes, och det var med all säkerhet i den som informationen om farmors födelse fördes in i först. När jag söker i födelseboken från församlingen där farmors mor bodde så har prästen gjort en liten men mycket betydelsefull anteckning – ”Fadern enl. laga erkännande: arb. Karl Gustav Israel Lundqvist” och efter lite ytterligare grävande så hittar jag en tredje födelsebok, denna gång från SCB och där står det svart på vitt att Karl Gustav Israel Lundqvist är fadern, modern var hans hushållerska och faderskapet erkändes inför prästen ett halvår efter att farmor föddes.

Nu hade jag ett namn och ett födelsedatum för farmors far, I husförhörsboken stod det att fadern var ifrån Uppsala, Jag hittar honom i födelseboken, men då med namnet Karl Josef Israel, född samma datum, med fadern Carl Lundqvist och modern Lovisa Jansdotter. För att säkerställa att Karl Josef och Karl Gustav är samma person så får jag leta reda på Carl Lundqvist i husförhörsboken i Uppsala, och där är den nyfödda gossen nedskriven som Karl Gustav Israel och inte Karl Josef Israel.

Det där med namn verkar inte vara så viktigt i födelseböckerna, för även farmor fick sin äldre systers förnamn Elsy och inte Elvy i födelseboken när hon föddes..

Nu var det dags att titta i födelseboken för för Carl Lundqvist som föddes i Tensta 1832, och där finns han minsann med fadern soldat Anders Spång, Anders spång dog tyvärr av Kramp redan vid 44 års ålder när Carl bara var 6 år gammal. När jag söker I soldatregistret så får jag reda på att Anders Spångs släktnamn är Jansson. Tyvärr var det svårt att spåra Anders Spång vidare, först hittade jag fel person i Lena socken utanför Uppsala, men födelsedatumen stämde inte riktigt. En annan släktforskare som jag fått kontakt med via Ancestry hittade dock familjen i Gamla Uppsala, och där kan man se att Anders föddes den 16 Juli 1794 med fadern Jan Jansson (f. 1750) och modern Christina Andersdotter (f. 1754). Även här är det lite si och så med husförhörsböckerna, för i vissa böcker står Jan Janssons födelseår som 1752, detta rättas dock i senare böcker till 1750. Jan Jansson ärvde sitt förnamn av sin far som även han hette Jan Jansson (f. 1720). Man kan nog gissa att även namnet på fadern till Jan Jansson den äldres namn, även det var Jan. Anders Spång hade även en äldre halvbror född 1773, du kan säkert gissa vad hans namn var..

När och varför Carl bytte efternamn från Spång till Lundqvist vet jag inte, men nu har jag en hel ny gren av släkten att forska mer om!

  Posted by marcus in Blog, Släktforskning on augusti 17, 2016

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *